Güvenli Bağlanan ve Bağlanamayan Çocuklar

guvenli-baglanan-ve-baglanamayan-cocuklar

Güvenli bağlanmadan bahsetmeden önce bağlanmanın ne olduğunu konuşalım. Bağlanma kişinin bir diğer insanla kurduğu duygusal bağ demektir. Bağlanma teorisinin öncülerinden olan Bowlby’e göre çocuğun yaşamın erken dönemlerinde anne/baba/bakım veren kişiyle kurduğu bağ hayat boyu devam edecek büyük etkilere sahiptir. Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren anne ile arasında bir bağlanma süreci başlar. Doğumdan sonra kurulan ilk ilişki, tentene temas, annenin ya da bakım veren kişinin bebeğiyle kurduğu duygusal bağ bağlanmayı kuvvetlendirir. Güvenli bağlanmanın temelleri çocuklarda 0-1,5 yaş arasında atılır bu sebeple bu dönemde çocuğun kendini güvende hissetmesi, fiziksel, duygusal ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir.

Bağlanmanın 4 temel özelliği vardır.

Yakınlık ihtiyacı: Bağlandığımız insanların yakınında olmak isteriz.

Sığınacak liman: Herhangi bir korku ve endişe durumunda rahatlamak için bağlanma figürüne dönmek isteriz.

Güvenli dayanak: Bağlanma figürü çocuğun çevresini keşfedebilmesi için güvenli bir alan sağlar.

Ayrılma kaygısı: Bağlanma figürünün yokluğunda oluşan kaygıdır.

Güvenli Bağlanan Çocukların Özellikleri

• Ailesinden ayrı kalabilir.

• Ailesi dışında olan ortamlarda sağlıklı ilişki kurulduktan sonra kendini güvende hisseder.

• Korktuğu zaman ailesi tarafından rahatlatılmak ister.

• Ailenin olumlu duygularla karşılık verişini memnuniyetle karşılar.

• Ailesini yabancılara tercih eder.

Güvenli bağlanamayan çocuklarda kaygılı-kararsız bağlanma, kaçıngan bağlanma gibi sağlıksız bağlanma stilleri görülebilmektedir.

Kaygılı-Kararsız Bağlanan Çocuklar yabancılardan korkabilir, ailesi yanından ayrıldığında gergin ve huzursuz olur, ailesi geri döndüğünde rahatlamaz.

Kaçıngan Bağlanan Çocuklar ailesi ile yakın temas kuramazlar. Ailesinden çok fazla yakınlık veya rahatlık aramaz. Yabancıların olduğu ortama girdiğinde ailesinden ayrı kalmaya dair bir kaygı yaşamaz, ailesi geri döndüğünde de ailesinden uzak durur.

Çocuklarınızla aranızdaki bağlanmayı kuvvetlendirmek için her zaman bir telafi yöntemi vardır. İlk dönemde lohusalık hüznü yaşamış olabilirsiniz ya da anneliğe adapte olma sürecinde çocuğunuzla bu bağı kurmakta zorlanmış olabilirsiniz ama çocuğunuzla şu anda bile kuracağınız yakın temas, ona dokunmak, ilişki kurmaya yönelik olan adımlarınız çocuğunuzla olan güvenli bağın güçlenmesini sağlayacaktır.

Psikolog/Psikodramatist

Vesile Çetin Kazak

Kaynakça:

https://www.verywellmind.com/attachment-styles-2795344
https://www.verywellmind.com/what-is-attachment-theory-2795337
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest