Şema Terapi

sema-terapi-nedir

Şemalar yaşam boyu kendini tekrar eden, yaşamın erken dönemlerinden başlayarak gelişen ve yaşam boyu süren, yaşamı nasıl algıladığımızı etkileyen temalardır. Şemalar kişinin kendini ve çevresini nasıl algıladığını belirler. Bu şemalar bazen yaşamı ve sorunlarla baş etmeyi kolaylaştıran uyumlu şemalardır. Bazı şemalar ise tanıdık ve bilindik duygular olmasına rağmen yaşamdan alınan tatmini düşüren uyumsuz duygusal ve bilişsel örüntüler halinde gelişir. Örneğin; Güvensizlik, duygusal yoksunluk, kusurluluk yada bağımlılık sık görülen şemalardan sadece birkaçıdır.

Şemalar Yaşamın erken dönemlerinde karşılanmamış ihtiyaçlar sonucu gelişir. Örneğin en mükemmel işi çıkartmak için sürekli çalışan kendine, rahatlamaya ve eğlenceye hiç zaman ayırmayan birini düşünün ya da kendini çevresindeki diğer insanlara göre daha yetersiz hisseden, hayatında hep bir şeyler eksikmiş duygusu yaşayan birini. İşte bu duygu ve düşünceler şemalarınızla bağlantılı olabilir. Gündelik hayatta yaşadığımız herhangi bir olay sebebi ile şemalarımız tetiklenir ve belirli bir moda gireriz. Modlar güçlü duygu ve davranışlarla bağlantılıdır örneğin sosyal ortamlara girdiğinizde insanların sizi sevmeyebileceği duygusuna kapılıyorsanız ya da davranışlarınızdan dolayı diğerlerinin sizi eleştireceğini düşünüyorsanız sosyal ortamlara girmek ya da bu ortamlarda ön plana çıkmak istemeyebilirsiniz. Bu da sizi kendi ihtiyaçlarından çok diğerlerinin ihtiyaçlarına odaklanan biri haline getirebilir. Böyle bir modda bağlılık/boyun eğme yoluyla kişi,başkalarının onu kabullenmesini umarak kendi duygu ve ihtiyaçlarını görmezden gelebilir ya da bunun tam tersi bir şekilde yapılabilecek en mükemmel işi çıkartmak gerektiği inancına sahip biri mükemmellik peşinde koşmak yerine karşıt bir davranış geliştirerek görev ve sorumluluklarını aksatan biri haline gelebilir. Görüldüğü gibi çocuklukta gelişen şemalar yetişkin yaşamımızda aktif olarak diğer insanlarla ve kendimizle sağlıklı bir ilişki geliştirmemize ve mutlu bir hayat yaşamamıza engel olabilir.

Şema terapi kişilerin hayatındaki olumsuz şemaları fark etmelerini sağlar. Şemalar fark edildikten ve tespit edildikten sonra bu şemaların şimdiki yaşamımızı nasıl etkilediği üzerinde durulur. Son olarak da uyumsuz şemaları değiştirmek ve yerlerine daha uyumlu şemalar geliştirmek üzere kişileri harekete geçirir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest