Tuvalet Eğitimi

Öncelikle bir çocuğun tuvalet eğitimini kazanması için büzücü kaslarının yeterli düzeyde çalışıyor olması gerekir. Çocuğun tuvaletini tutması ya da bırakması bu kaslar sayesinde olmaktadır. Fizyolojik olgunluğunun yanında psikolojik olarak da çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması gerekmektedir. Çocuklar bu hazır olunuşluk seviyesine geldikten sonra tuvalet eğitimine başlanabilir. Çocuğa göre değişmekle birlikte ortalama 2,5 yaşında gündüz tuvalet eğitiminin, 3,5 yaş gece tuvalet eğitiminin verilmesi için uygundur. Bazı ebeveynler hem gündüz hem geceyi beraber aynı zamanda verebilmektedir. Bu durum çocuğa ve ebeveynle olan ilişkiye göre değişir.

Tuvalet eğitimi sırasında ebeveyn olarak neler yapabilirsiniz?

  • Çocuğunuza sakin ve ılımlı yaklaşın, altını ıslattığında suçlayıcı cümlelerden uzak durun.
  • Tuvalet eğitiminin çocuğunuzla aranızda bir inatlaşmaya dönüşmemesine dikkat edin.
  • Çocuğunuzun tuvalet eğitimine lazımlıkla başlamak çocuğunuz için daha çekici ve cazip olabilir.
  • Tuvalete çocuğunuzun sevdiği sticker, nesneler koyabilirsiniz.
  • Çocuğunuza model olması için sevdiği bir oyuncağı varsa ara ara tuvalete götürüp tuvaletini yaptırması konusunda teşvik edebilirsiniz.
  • Gece çocuğunuzun tuvaletini yapma saatleri tespit edilerek bu saatlere yakın tuvalete tutun.
  • Gece çocuğunuzu tuvalete götürdüğünüzde çocuğunuzun uyanık olmasını sağlayın, farkında olarak tuvalete gitsin.
  • Çocuğunuza gece uyumaya yakın sıvı gıdalar vermemeye özen gösterin.

 

Yukarıdaki uygulamaları denediğiniz halde bir çözüm bulamıyorsanız, tuvalet eğitimi süreci çok uzadıysa, çocuğunuzla yoğun çatışma yaşıyorsanız ve üroloji doktoru tarafından yapılan muayene de herhangi bir fizyolojik durum tespit edilmediyse psikolojik destek alınması önerilir.

Şişli- Mecidiyeköyde bulunan psikolojik danışmanlık merkezimizdeki çocuk ve ergen psikologlarımız çocukla oyun yöntemiyle, aileye danışmanlık vererek tuvalet eğitiminden yaşanan tıkanmaları terapi de çalışmaktadırlar.