Aile İçi İletişim Problemleri

Etkili iletişim güçlü sağlıklı ailelerin önemli karakteristiklerinden biridir. Yapılan çalışmalar güçlü bir eşler arası ilişki ile ebeveyn-çocuk ve kardeş ilişkilerinin temel yapı taşının iletişim olduğunu göstermektedir.

Aile içi iletişim aile bireyleri arasındaki sözlü ve sözsüz bilgi alışverişi demektir. İletişim diğerlerinin ne düşünüp hissettiğine dikkat etmeyi içerir. Diğer bir deyişle iletişimin önemli bir kısmı yalnızca konuşmak değil söylenenleri dinlemektir.

Aile üyelerinin isteklerini, ihtiyaçlarını ve kaygılarını paylaşabilmelerine olanak sağladığı için aile içi iletişim oldukça önemlidir. Açık ve dürüst iletişim aile bireylerinin farklılıklarını dile getirmelerine olanak sağladığı gibi sevgi ve hayranlığı da dile getirmeye olanak tanır. İletişim aracılığıyla aile, içerisinde meydana gelen problemleri çözüme kavuşturur.

Aile ve evlilik terapistleri iletişimin problem yaşayan ailelerin şikâyetçi olduğu konuların başında geldiğini söylerler. Yetersiz iletişim dolaylıdır ve net değildir. Bu tarz bir iletişim var olan problemleri çözmeye yardımcı olmamanın yanı sıra aile içi çatışmaya ve üyeler arası zayıf duygusal bağlara sebep olabilir. Zayıf iletişim boşanma oranları ve çocuklarda davranış problemleriyle ilişkilidir. Yapılan araştırmalar iletişim örüntüleri ve aile üyeleriyle girilen ilişkilerden tatmin arasında güçlü bir ilişki bulmuştur.

Ailenin bir arada psikolojik açıdan sağlıklı bir hayat yaşayabilmesi için aile terapisinde aile içinde çatışmayı azaltmak, aileye özgü problem yaratan durumların çözüme kavuşturulması, ailenin işlevselliğinin arttırılması gibi amaçların yanı sıra aile içi iletişim becerilerinin arttırılması hedeflenir.