Ailede İletişim Eksikliği Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Yaratabilir

ailede-iletisim-eksikligi-cocuklarda-teknoloji-bagimliligi-yaratabilir

Ailelerden duyduğum bir cümleyi aktararak başlamak istiyorum. Çocuğunu sakinleştirmek için çocuğuna ipad veren ebeveyn, ipadi ya da telefonu afyon olarak tanımladığını gördüm. Ebeveyn “Bu benim afyonum” şeklinde bir tanımlama kullanmıştı. Evet, teknolojik aletler ebeveynlerin afyonu çünkü çocuk teknoloji ile ilgilendiğinde dünyadan kopar, sakinleşir ve ebeveyn içinde bu sakinlik anı, kendisiyle kalabileceği, dinlenebileceği, sessizliğin olduğu bir andır fakat bu aletler aynı zamanda çocuklarında afyonudur. Elinde tabletle vakit geçiren çocuk ayrı bir dünyanın içindedir.

Yaşamdan soyutlanmıştır, bir afyon almış gibi yoğun bir haz ve mutluluk içindedir. Afyon nasıl bağımlılık yapan bir madde ise teknolojik aletlerde bir afyon gibi bağımlılık yapar. Çocuk artık sadece bu oyunları oynayabildiğinde mutludur. Farklı zamanlarda sıkılmakta, hiçbir şeyden keyif almamaya doğru gitmektedir. Zaman geçtikçe de kullanım süresini arttırmak ister çünkü süre arttıkça daha çok mutlu olmakta, daha öncesinde kullandığı süre kendisine mutluluk vermemektedir.

Biz buna madde bağımlılığında toleransın yükselmesi diyoruz. Nasıl bir madde bağımlısı, bağımlılık ilerledikçe maddenin dozunu arttırırsa teknoloji bağımlılığında da çocuk bu dozu arttırmaya doğru gider.

Peki bir kişi neden madde bağımlısı olur? Sosyal çevrenin etkisi, kurulmayan sağlıklı ilişkiler, yaşamında sürekli önüne bir şeylerin sunulması, yeterli sınırların kurulmaması, sağlıklı bağlanmanın olmaması gibi bir çok sebep söyleyebiliriz. Çocuklarınızın yoğun internet kullanımı da maddedeki benzer faktörlerden kaynaklanabilmektedir.

Gelin beraber bakalım:

  • Anne baba çocuk ilişkisinin temeli oyundur. Çocuklar oyunla kendilerini ifade ederler. Ebeveyniyle oynayamayan ya da oyun ihtiyacı anında eline tablet verilen çocuk mutluluğu tablette aramaya başlar.
  • Çocuk ebeveynlerini modelleyerek büyür. Ebeveynin yoğun telefon, tablet kullanımı çocuk için bu aletleri daha cazip hale getirir.
  • Çocuğunuzu sakinleştirmek için kriz anında eline verdiğiniz tablet, çocuk için öğrenilmiş bir davranışa dönüşür. O da yaşamında sakinleşmek istediğinde bu aletlere yönelir çünkü başka sakinleşme yolunu öğrenmemiştir.
  • Telefon ve tableti kendi afyonunuz gibi görüp çocuğunuzun kullanımında sürenin uzamasına  verdiğiniz her an çocuğunuzun sınırları öğrenmesini engeller ve çocuğunuzu doyumsuzluk noktasına götürür. Çocuğun yaşamın içinde teknolojik aletler dışında keyif almamasına doğru gider. Sağlıklı bir benlik için ise sağlıklı sınırlar gerekir.
  • Çocuklar sosyalleşmek ister. Ebeveynlerine duygusal olarak dokunmak, ebeveynleri tarafından dokunulmak isterler. Onunla geçireceğiniz her an çocuğunuzu internetten bir adım daha uzaklaştırır.

Unutmayın, madde ilk başta zararsız görünür ama sinsice ilerleyerek kişilere zarar verir. Teknoloji bağımlılığı da sinsice ilerleyip çocuklarınıza zarar vermektedir. Teknolojik aletler çocuğunuzun sakinleştiricisi olmamalıdır, çocuklar ilişki ile sakinleşirler, ilişki ile beslenirler.

Çocuk ve Ergen Psikoloğu- Psikodramatist

 Vesile Çetin Kazak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest