Yenidoğan Dönemi

yenidogan-donemi

YENİDOĞAN DÖNEMİ NEDİR?

Bebeğin anne karnından çıkıp hava ile teması ile başlayan ve bebeğin ilk bir aylık gelişim dönemine denir. Bu dönem bebeğin dış dünyaya adaptasyon dönemidir.

YENİDOĞAN DÖNEMİNDEKİ BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ NASILDIR?

Kaba Motor Becerileri

-Kucağa alındığında kafasını kontrol edemez ve dik tutamaz.

-Yüzükoyun yatırıldığında kafasını yerden kaldırmak için çaba gösterir.

-Kaba motor beceriler yukarıdan aşağı doğru gelişir. Önce baş kontrolu, sonra kol ve el kontrolu, en sonunda bacak ve ayak kontrolu gelişir.

Görme Duyusu

-Yakınındaki yüzlerle kısa süre ilgilenebilir ve hareket eden cisimleri kısa mesafeden takip edebilir.

Bilişsel Becerileri

-İşitme duyusu oldukça iyidir. Yüksek seslere tepki verir.

Yenidoğan refleksleri görülür.

• Emme refleksleri güçlüdür bu sebeple sürekli meme emmek isterler. Bu dönemde bebeğinizi bol bol emzirin. Bebeğinizi emzirerek, yalancı memeyle bebeğinizin emme ihtiyacı karşılanmış olur. Bu şekilde bu dönemin gelişimsel özelliği olan oral ihtiyaçlar sağlıklı bir şekilde karşılanmış olur.

• Moro refleksi görülür. Moro refleksi ani irkilme refleksidir. Yenidoğan yeni sesler karşısında ani irkilme refleksi gösterir.

• Yakalama refleksi (uzatılan parmağı sıkıca kavrama)

• Adımlama yapar. Koltuk altından tuttuğunuzda adım atarmış gibi yapar.

• Sırt üstü yatarken kol ve bacaklarını eşit hareket ettirmesi beklenir.

Yukarıda belirtilen refleksler yenidoğanın gelişimini gösterir, bebeğiniz herhangi birini yapamıyorsa bebeğinizin genel gelişimini değerlendirmesi için bir çocuk psikoloğundan destek alın.

YENİDOĞAN DÖNEMİNDE BEBEĞİNİZLE BU SÜRECİ NASIL DAHA SAĞLIKLI GEÇİREBİLİRSİNİZ?

Yenidoğan dönemi anne ve bebek bağlanması için önemli bir dönemdir. Bu dönemde bebeğinizin sağlıklı ruhsal gelişimi ve bağlanması için ebeveynler olarak temelde neler yapabileceğinize bakacağız.

Bebeğinizi emzirirken sadece bebeğinizle ilgilenin, bebeğinizle göz teması kurarak onu emzirin. Emzirme sadece bebeğin beslenme ihtiyacını karşılamaz, annenin ve bebeğin birbirlerine bağlanmasını sağlar. Emziremeyen anneler biberonu göğsüne yakın tutarak, göğüs mesafesinde bebekleri ile göz teması kurarak bebeklerini besleyebilirler.

Bebeğinizi yenidoğan döneminde gelişiminin 4.trimester dönemindeymiş gibi düşünün bu sebeple bebeğiniz anne karnındaki rutinlerini yenidoğan döneminde de devam ettirmek ister. Yüzükoyun yatmayı, cenin pozisyonunda yatmayı sever. Rahatlaması için bu pozisyonlarda yatırın.

Anne karnındaki hareketi hissetmesi için ufak sallama hareketleri yapın, anne karnındakine benzer sesler çıkarın, müzikler dinletin.

Sakinleşmesini istediğiniz zamanlarda göğsünüze yatırarak onun ritminde nefes almaya çalışın.

Bebeğiniz yatağında uyuduğunda annenin kokusunu arar, yatağına size ait olan bir giysinizi koyun. Bu şekilde sizi yanında hissederek kendini güvende hisseder.

Bebeğinizin banyosundan sonra ya da gün içinde vücuduna bebek yağlarıyla ufak masajlar yapın. Bu şekilde bebeğinizin dokularını uyararak rahatlamasını sağlarsınız, özellikle karna yapılan masajlar yenidoğan bebeğinizin gaz sancılarını hafifletir.

Yenidoğan döneminde bebeğinizle göz teması kurmak, ona masajlar yaparak dokunmak, emzirmek bebeğinizle aranızda sağlıklı bir bağlanma ilişkisi kurulmasını sağlar.

Bu dönemin anne bebek ilişkisinde birbirine uyum dönemi olduğunu unutmayın. Bu dönemde kendinizden beklentilerinizi yüksek tutmayın. Sizin bebeğinize, bebeğinizin size alışması için birbirinize zaman verin, sabırlı olun, sosyal çevrenizden destek talep edin…

Psikolog-Aile Danışmanı Vesile Çetin Kazak

Bahçeşehir Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğrencisi İrem Çakır

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir